onsdag 11. februar 2009

Uventet seier av Kadima, men høyrekreftene i flertall

Som en konsekvens av Ehud Olmerts avskjed som statsminister og Tzipi Livnis misslykkede forsøk på å stable på beina ei ny majoritetsregjering fikk vi da nyvalg i Israel i går. Og, som den valgnerden jeg er, gikk ikke det upåaktet hen og ble markert med valgvåke på undertegnedes adresse.
Valg i Israel er interessante av tre enkle årsaker. For det første er rundt regna hver 5 medlem av elektoriatet til Knessetvalgene bosatt utenfor staten Israel, hovedsaklig i USA. Siden valglovene sier at en må stemme på Israelsk jord tilsier det at den faktiske valgdeltakelsen blir lav. Veldig lav. Rundt 63v %. For det andre er Israel en eneste valgkrets som velges proposjonalt. Følgelig tilsa det inntil nylig at 1 % av stemmene tilsa i allefall en av de 120 plassene i Knesset, men etter som sperregrensa nå er på "hele" 2 % slipper vi å få inn i de aller minste partiene; dog, fremdeles er det registrert over 30 partier til valg der, så det impliserer at det å skaffe seg ei ett-partiregjering med reint flertall (60 seter) er tilnærma umulig. Resultatet av gårsdagens valg viste faktisk at hele 12 partier skal dele de 120 setene seg i mellom. For valgnerder er slike valg om ikke annet interesante. Ikke bare er det bortimot umulig å få en faktisk fordeling av setene før absolutt alle stemmene er talt opp, men det er ingen garanti for at de som faktisk vinner valget i det heletatt er med i den nye regjeringa. Pragmatisk nok blir det da relativt vanskelig å avgjøre hvem som faktisk ender opp i koalisjon med hverandre. Veldig demokratisk, men også hovedårsaken for at de ultranasjonalistiske partiene, som f.eks Yisrael Beiteinu, har en disproposjonal innflytelse i politikken. For det tredje og siste; israelske valg er et av veldig få valg i verden hvor et elektoriat faktisk får rett på å avgjøre skjebnen til et annet folk, og bruke 3,5 million mennesker som en politisk sak, makabert nok ganske så likt rovdyr debatten her hjemme. Skyte ulven, eller gi den et reservat og så holde bestanden på et bestemt nivå? Dessverre er det Senterpartiet som får styre den israelske utgaven av denne debatten. (Denne bildebruken blir ganske så festelig tatt i betraktning av de nåværende verdidebattene her hjemme. Ikke det at jeg sammenlikner SP og Likud)

Uansett, Kadima og Livni ble største parti, men som Jerusalem Post konkulderer med; høyresida er den største blokka. Likud, anført av Binyamin Netanyahu, mannen som felte Osloavtalen, kan lett samarbeide med Yisrael Beitenu og det andre store borgelige partiet Shas om å forme ei ny regjering på ei platform de lett kan enes om: sikkerhet og anti-terror. En slim konstilasjon vil kunne få 53 representanter. Hva Jewish Home og National Front standpunkter er veit jeg pent lite om, uten om at navnene i seg sjøl er beskrivende for om trent hvor konsensusorienterte de må være med tanke på bosettingene på Vestbredden. Sinn Fein omfavnet i sin tid "Ballot Box and Armalite" som veien for politisk løsning på the Troubles; jeg nekter å tro at Avigdor Liberman med sin virkelighetsoppfatning skulle bry seg om noe annet en den sist nevnte Armaliten. Det vil i det heletatt bli gøy å se hva slags koalisjon som skal regjere de kommende årene. At høyreblokka har størst sjanse for å ta føringa. Livni gikk, som det er populært nå for tiden, på valg for å føre endringer til Israel, og endringer blir det uansett. Problemet, imotsetning til det som for tiden skjer i Washington, er at de endringene det blir slått stort opp om i hovedsak IKKE vil merkes for den jevne israeler, kanskje bedre (verre) merkes for den Arabiske minoriteten innad i staten i Israel, men først og fremst for de som ikek hadde mulighet for å stemme; Palerstinerne.

Selv om det er lov å håpe er jeg personlig stygt redd for at den eneste utviklinga vi får er at de fleste palestinerne får leve litt til, men at den nye endringa kun fører til at de blir fra tatt den siste rest av verdighet FØR det hvite fosforet gjør jobben. En har jo tross alt hvert såpass humane under den siste krigen at israelske myndigheter ikke stempla palestinerne som terrorister før de lå på al-Shifa sjukehuset.

4 kommentarer:

Jompa sa...

Takk for en hyggelig valgvake :) Ble vist en plass mindre i forskjell mellom Kadima og Likud enn de viste hele kvelden, men men. Neste valg vi har valgvake på får vi ta et land med litt fler valgkretser :P

The Correspondent sa...

Bare hyggelig du, ble jo riktig så festelig! Så får vi heller regne det sosiale som kompensasjon for det siste setet:P

Usendvanelig skuffende at et land med noen og 30 partier, hvor det store flertallet har en realistisk sjanse til å komma inn i Knesset ikke har ei skikkelig valgsending med 3D partilogoer som følger noen grafer som går opp og ned i noen relativt påkostede diagrammer. For ikke å snakke om en slik animasjon av Knesset hvor 3D figurene skifter farge etter hvem som representerer hvem. Uansett, 29 september er det Bundestagwahl og da får vi satse på at tyskera gjør det betraktelig bedre!

Jompa sa...

8. mars er det jo parlamentsvalg i Nord Korea, blir spennende å se hvem som vinner det :P

The Correspondent sa...

8. mars tar vi valgvake hos deg, vedder på at CCTV har ei brei dekning av valgvaka til Kommunistpartiet! Hørt at det er tett kamp om noen plasser i valgkretsen rundt Kanggye;) Fortsatt fremgang!