onsdag 8. juli 2009

Det er i gang

Dublin:


I dag kunne EU-minister Dick Roche og utenriksminister Michaél Martin (Fianna Fáil) pressantere valgdatoen for omkampen om Lisboatraktaten etter at Taoisearch Brian Cowen redgjorde for den under offentliggjøringen i Dáilet. Valget blir fredag 2. oktober.

Nå skal den uønskede hendelsen sommeren 2008 da folket var i utakt med manglende forståelse for den politiske ledelsens behov i den ellers så harmoniske Republikken. Den hardt pressede, Fianna Fáil-Green-regjeringen har fremforhandlet en rekke irske forbehold som blir garantert (hva nå enn det måtte bety) fra EUs side. Disse forbeholdene som skal sikre irske unntak innen nøytralitetspolitikk, skattepolitikk samt etiske forbehold (les. abortspørsmålet), er i følge Cowen det de hadde håpet på (etter at de jobbet hardt for Lisboa I uten noen forbehold). Protokollen vil senere bli vedlagt Lisboatraktaten slik at et hvert nytt land som slutter seg til Unionen. Kroatia, Island, Albania etc, vil da bl.a måtte akseptere irske abortlover for å gå inn, hvilket begynner å gjøre grensene mellom nasjonale og overnasjonale spørsmål relativ vag.

Nå er det i alle fall i gang igjen. Det irske motstykket til NHO, Ibec, har allerede gått ut med at kun et positivt utfall i avstemninga kan gjøre Irland til en konstruktiv partner i "Europa" og veien å gå for å redde økonomien. På samme måte som de gikk ut med at avvisningen av Lisboa i fjor var med på å styrke depresjonen. Deres talsmann for europeiske anliggener, Brendan Butler, setter sådan et spørsmålstegn ved Irlands forhold til EU ved at de har avvist traktaten.

Kampen om Irland er i gang. Utfallet er like sikkert som valget i Iran. EU vil vinne, fordi EU og Brian Cowen har bestemt seg for det. Cowen-regjeringen, og i stor grad deres "EU-allierte" Fine Gael, som forøvrig hater Cowen, har allerede spilt medlemsskapskortet: å gjøre systemkritikk til et spørsmål hvorvidt Republikken skal forlate Unionen. Slikt skremmer de usikre velgerne. Irish Times og Irish Independent mot An Phoblacht; hvem som former meningene slik at de får hegemoni på sanheten er åpenlyst. Det at irsk UD har satt igang en informasjonskamanje hjelper ikke stort på saken.

Vi får satse på the People's Movement, the People Before Profit Alliance og våre republikanske venner i Sinn Féin. Nok en gang.

Ingen kommentarer: