torsdag 27. august 2009

BBK årelates

Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) blir i tiden fremover tappet for verdier, ikke bare verdier, men Statskraft ønsker å gjøre det på bekostning av statsningen på fiberoptikk.

Det første først. Finansbyråd Henning Warloe vil bruke Bergens del av uttaket, 188 millioner til å finansiere avskaffelsen av eiendomsskatten. Det er godt å se at Høyre viser ansvar i nedgangstider (selv om Norge klarer seg bra) og fjerner alt grunnlag for videre investeringer i infrastrukturen i Hordaland fra den største aktøren på området. Det er to askpekter ved dette jegg misliker: Hvorfor skal distriktskommunene lide for at byborgerne skal slippe en skatt? Hvorfor skal Granvin i første omgang f.eks blir avspist med 200.000 kr for at beboerne i Kalfarslien skal få "subsidiert" årsavgifta i Høyre, NHO, Rottary og liknende. At Høyre er distriktsfiendtlige er ikke noe nytt, men fremdeles. Hordaland er høyreland. Det andre er at Statskraft, om vi følger tallene til BKK, får 49,9 %, for enkelhetas skyld, halvparten av utbyttet. En setter med andre ord egent distrikutbygging bak det å overføre halvparten av utbyttet til Oslo.

Jeg er prinsipelt for at strømmakedet skal være strengt regulert, og at det er et offentlig ansvar å få fiberoptikken ut i distriktene. Men, da må det offentlige vise vilje til det samme, og ta det samfunnsansvaret. Altså, tenke hva som er best for fellesskapet og ikke utelate distriktene, risikere jobber (heldigvis ble 120 jobber reddet i siste liten) og tømme et selskap som strengt tatt kan trenge all kapital det kan få. Ikke det at jeg på noen måter sympatiserer med kraftbransjen. Har bare på følelsen at dette blir enda et tilfelle hvor kundene igjen må betale ekstra for framtidige forbedringer.

Ingen kommentarer: