tirsdag 15. desember 2009

Stoltenberg slo Finse SV

Finse (DNT): Sosialistisk Venstreparti vant først, men falt for egen statsminister etter rettskjennelsen i Gulating i går. Dermed står valgresultatet for Hordalad seg og SV taper et viktig distriktsmandat. Kritikken mot lederstilen til Stoltenberg står ved lag.

Det var etter forrige Stortingsvalg at Hordaland fikk en ny, og i norske øyne kontroversiell, valgkrets. En tverrpolitisk allianse bestående av Senterpartiet, Venstre, Kristeligfolkeparti og Arbeiderpartiet gikk sammen om landets første enmannskrets, valgkretsen Finse-Langevatnet-Myrdal Sør. Forkledd som et revidertvedlegg til Lov om Offentlige anskaffelser (Lov 2007-12-21-121) ble den vedtatt enstemmig i Stortinget i 2007. Meningen var at kretsen skulle fylles av Hordalands 16. representant som også trolig kom fra et av de nevnte partiene. Samtidig som Høyre og FrP ville bli tatt på senga av å plutselig måtte kapre 86 mandater for å danne flertallsregjering.

Tumultene startet for alvor på morgenen den 15 september. Mot alle valgforskerer og forståsegpåeres antakelser vant et fortumlet SV valgkretsen etter hektisk valgkampvirksomhet fra Audun Lysbakken da han tok toget over til Bergen og stoppet 4 minutter på Finse for å strekke på beina. Seieren var det i se selv ikke noe uregelmentert med, verre var det at førstekandidaten var den desentraliserte reinen Vidar. Vidar, som forøvrig var valgkretsens eneste fastboende som avga sin stemme da resten av flokken var på trekk mot Haugastøl, forhåndsstemte ved å tygge på stemmeseddelen og trampe to ganger med frambeinet. Som om situasjonen ikke var uoversiktelig nok ble det komplikasjoner når Vidar ble drept av statsminister Stoltenberg. Denne virkeligheten sank inn hos SV-ledelsen 1. september da en smilende Stoltenberg posserte i media med Vidar.Vidar, som vokste opp i Hedmark, hektet geviret fast i lasteluken på Cafèvogna til NSB 28. august og bestemte seg noe utmattet ved ankomst Oslo S for å ta turen opp til slekt beitende rundt Koppang. Det var da det fatale møtet fant sted i Akershus og grublende på tilstedeværelsen vandret Vidar inn i siktet til statsministeren.
Ny leder av Finse SV, vilreinen Hubertus, stemnet omgående statsministeren inn for retten og i følge en tilstedeværende tolk ved Gulating lagmannsrett i Bergen antydet han at drapet var politisk motivert. Hubertus kritiserte også mediadekningen av hendelsen og var sterkt kritisk til hvordan Stoltenberg uten spørsmål ble tillatt å fysisk ernære seg på regjeringskollegaen.

Saken ble av dommeren avvist som grunnløs og viste til presidens da Stoltenberg tidligere har tillatt Halvorsen å svelge kameler og det prinispielt ikke er forskjellsbehandling på rein og kameler i Soria Moria II. Dessuten heter det i saksdokumentene at miljøpolitisk sett handler Arbeiderpartiet etter egent program og at SV står fritt til å retaliere deretter. Hubertus har tatt betenkningstid.

Red.am: Den avdøde Vidars stortingsplass vil bli stående tom inntil en saken er endelg avvist.

Ingen kommentarer: