lørdag 9. mai 2009

Vanskelig lesning.

Dagbladet rapporterer i dag om at Israel begikk grove krigsforbrytelser under offensiven på Gazastripa i vinter. Det er juristen Finn Lynghjem, som er knyttet til Office of the High Representative i Bosnia Herzegovina som har vært med på å utarbeide rapporten sammen med IFFCG (Independent Fact Finding Committee on Gaza) etter en forespørsel fra palestinernes eneste virkelige venner, den Arabiske Liga. Ikke bare konkluderer de med det har blitt begått krigsforbrytelser (fra begge parter), men at den israelske hæren har oppfylt de objektive kravene til folkemord.

Kritiske røster vil garantert angripe No Safe Place rapporter. Israel vil garantert nekte for innholdet og Obama vil vel neppe være den som presser på saken. Symptomatisk nok for staten Israel nektet de en hver form for deltakelse i etterforskninga (Del 1, B, pk. 2)

Likevel er det som kommer frem stygg lensing, på siden 23, er det vel liten tvil i at den israelske hæren, IDF, har brukt klasevåpen, anti-tank ammunisjon er funnet i hjem og 7 tilfeller av fosforgranater. Uansett er det vel uttalelsen til en israelsk soldat til avisa Haaretz at:
… anyone who remained in the sector and inside Gaza City was in effectcondemned, a terrorist, because they hadn’t fled.
Eller som en annen samtale 8se side 25) han hadde vært deltaker i hadde blitt avsluttet med

We need to murder any person who's in there. Yeah, any personwho's in Gaza is a terrorist,'
Med den logikken så går jeg utifra at den Israelske overkommandoen trolig ville ha nikket anerkjennene til SS sitt arbeide i Warzawa i 1943, sett at det etniske opphavet til de som utfordret autoriteteten (og politisk sett bodde på feil sted) hadde vært en smule mer orientalsk.


Det er svært liten som kan få meg mer forbanna enn å lese gjennom dette; tett opp mot 1:3-1:4 av de drepte palestinerne var unger, halvparten av de skadde kan risikere permanente fysiske handikap. 167 politmenn drept, 60 politistasjoner ødelagt (80 politimenn ble drept i løpet av konfliktens føste minutter fordi stasjonene var primær mål (side 90); hvem som skal utøve den legitime bruken av makt er vel ytterst diffus. Systematisk ødeleggesle av næringsliv (som var det Morten Høglund fokuserte på de 6 timene har var i Gaza). Utenriksdepartementet, Utdanningsdepartementet, Finansdepartemente, Innenriksdepartementet og bygget til Gazas 15 representanter til nasjonalforsamling er helt eller delevis ødelagt. På side 100 er det også noen fine eksempler på israelske hilsner på husvegger.

Have you ever wondered what hell looks like? Well ... look
around you bitch! Ha Ha Ha”.
Pk 411. 3 slår videre også fast at:
Israel announced that the purpose of its offensive was to destroy the“infrastructure of terrorism”. However, little attempt was made to bomb Hamasstrongholds in the aerial bombing or the land offensive. Instead decidedly “nonterrorist”,non-Hamas targets were attacked such as the
American School andother schools, United Nations premises, hospitals, mosques, factories, businesses,neighbourhoods not generally sympathetic to Hamas and cultural institutions.
Jeg merker at jo mer jeg leser dette jo vanskligere blir det å huske at det er en anti-krigs opposisjon innad i Israel, men at med den sittende Netanyahu-Liberman koalisjonen neppe er de som vil stå iveien for et nytt blodbad. Mer orker jeg egentlig ikke å si; les rapporten om du har interesse av det og vær klar over enkelte sterke bilder og vitneforklaringer.

Ingen kommentarer: